HEM 

   BLOGG  

TIKAR  

HANAR 

VALPAR

FrostaEnglish

SUCH Frosta Sinchi - passar kanske inte under rubriken "Mina hanar" men han är så förtjusande vacker att han måste vara med

 

 

GALLERIET

 

 POLACKERNA (PON)

UTSTÄLLNING

GÄSTBOK

LÄNKAR

TRÄDGÅRDEN

"Kim"

Akim Magni-Loquentia

född 2005-11-29, färg svart reg.nummer S23583/2006

Vikt 6 kilos Höjd  40.5 enl inmätning på utställningen i Larv maj 2007 - så där rök drömmen om pequenahanen

Den 16 september 2006 åkte vi till en klubbutställning i Husqvarna. Det var lite över 100 hundar som deltog. En massa trevliga snygga hundar och trevliga människor och framförallt ett fantastisk härligt väder. I finalen för grupp 5 fick jag dagens stora överraskning. Av de 9 deltagande hundarna  i gruppen placerade sig Kim som nummer två.

"Fox"

Caa-Allepo Fox
född 2002-03-29 i Finland, färg koppar
reg.number S47572/2003
Vikt omkring 17 kilo
Höjd 52 centimeter

Han landade på Landvetter 15 juni och var liten och vettskrämd efter en stormig resa från Helsingfors i en alldeles för stor bur. Han är född 29 mars 2002.

Han hade varit såld men lämnades tillbaka till uppfödarn - varför har jag inte lyckats reda ut. Han har använts i avel en gång i Finland med en naken tik - detta gav 3 nakna och 4 pälsade (naket plus naket är absolut ingen garanti för att resultatet skall bli enbart naket.)

På pappans sida är stamtavlan helt peruansk och han är väl då vad man i USA kallar en inca orchid - så kallar man de hundar som är födda i Peru eller har nära släktskap med "riktiga" peruaner.

Eftersom man i Peru enbart avlar på nakna hundar kan man utgå ifrån att allt på pappans sida är naket.

Fox färg kallas brons - han är väl ungefär rävröd i färgen, efter några veckor i den svenska sommaren började han bli grå på ben och mage. Han är drygt 50 cm i mankhöjd och väger runt 16-17 kg. (storleken för grande är mellan 50 - 60 cm)

Han är en stilig hund - han är som en stor katt - balanserar obehindrat i fönsterkarmar och verandaräcken - hoppar ner och upp - nästa hur högt som helst.

"Tussen"

 

Frosta Chivateros
född 2002-06-23 (ur samma kull som Sinchi)
färg black and tan, höjd 45 centimeters
 
 

Tussen, född 23 juni 2002, är valpen som blev över - det var tre pälsade valpar i kullen och jag kallade dem för tussarna - således när det bara var en kvar så blev det "Tussen", han är en glad och positiv hund  han är dessutom väldigt lydig

De som lärt känna honom tycker mycket om honom. Tussen har världens snällaste ögon .  Han har varit på officiell utställning en gång och tog sin nolla med gott humör.  Vi var några som ställde ut pälsade PSP för att visa att vi finns. Domarn tyckte om "Tussen" och hade han inte haft pälsen hade det kunnat gå riktigt bra.

På urcanis specialen 2007 blev han utplockad bland det 5 som skulle tävla om utställningens gladaste- hund-hederspriset.

 

"Caballo"

Svensk utställningschampion  Gagaku's Caballo
född 97-04-01, färg svart
reg.nummmer S42515/97
Vikt omkring 9 kilos
Höjd  39 centimeter
 

Gagaku´s Caballo - kallas Caballo eller Kalle - är en vacker liten hund - han är 39 cm i mankhöjd och väger runt 9 kilo. Han har mycket god aptit!

Även han kom in i mitt liv av en slump - ville para Maja med honom - blev erbjuden att köpa honom (se Majas story).

Han har genom åren blivit pappa till en hel del valpar och egentligen är hans karriär som avelshund slut  Han är svensk utställningschampion - han är en stilig liten hund - jag har ställt ut honom ett par gånger och han har varje gång tittat förebrående på mig "varför utsätter du mig för detta" - han skall givetvis slippa!!!

Sover vid mina fötter - vintertid under täcket. Så inträffar det ju då och då att det finns löptikar i sovrummet och han förvisas till soffan - då ingår det i hans rutiner att den tröja jag haft under dagen skall vara hans täcke!.

 

 

 


 

" Kim"

 År 2005 började jag leta efter en liten hanhund och till slut fann jag honom i Tjeckien. Akim Magni-Loquentia född 29.11.2005. Hna har en mamma med mankhöjd 35 cm och en pappa med mankhöjd 41 cm så det fanns gott hopp om att han skulle stanna under de magiska 40 centimetrarna!  Nåväl allt blir inte som planerat - hans öron är int perfekta och han är nog lite för hög men han är en rasade trevlig liten hund!

I Tjeckien finns många uppfödare av PSP ( mellan 25 -30) och det finns en intressant historia om hur rasen hamnade i Tjeckien.

"Kim" har en intressant stamtavla . Hans farfars farfar och farmor är kullsyskon  Balduin och Bisutuna.  Det var de första PSP som kom till Tjeckien - detta var 1977.  I Tjeckien har man tillsammans med hundens reg.nummer i kennelklubben en annan numrering som startar med nr  1 Bisutuna och nr 2 Balduin - under namnet står det Berlin Zoo!!  "Kim" har nummer 440 - så det har hänt en del genom åren.

 

Hur hamnade då dessa båda i Tjeckien.  1977 var det kubanskt statsbesök i det forna Östtyskland.  Den kubanska delegationn hade med sig en gåva till östtyska regeringen. Två nakna hundar.

Nu var det ingen som riktigt förstod vad man skulle göra med dessa underliga djur, ingen brydde sig om dom  så dom hamnade på Berlin Zoo vilket väl inte precis var hundarnas paradis.  Dom förökade sig , vintertid frös dom i en husvagn och de valpar som överlevde förpassades till en inrättning för djurförsök.  Det var ingen som brydde sig om ifall dom små nakna djuren levde eller dog.   Men så dök det upp människor med greyhoudkennel som bestämde sig för att rädda vad som räddas kunde. Två av dem - kullsyskonen Balduin och Bisutuna gavs till Dr Pacltová´i Tjeckoslovakien där dom 1981 blev registrerade .  Det var så det började i  dåvarande Tjeckoslovakien.  Uppgifterna är hämtade från kennel Nort Bruns hemsida och publiceras med deras tillstånd.   Jag har sedan forskat vidare betr Berlin Zoo - trodde att det skulle finnas ngn form av arkiv där det kanske kunde finnas bilder eller annat intressant från den perioden.  Men tyvärr verkar det som om detta Zoo i Berlin försvunnit från jordens yta!  Ingen känner till det!

 

 


hairless one. Only the sensitive people from the greyhound kennel decided to act and saved a few of them. Two of them, siblings, were   given to Dr. Pacltová in Czecho-slovakia and they were registered in 1981 into the Czech central breeding book.

 

 

kennel frosta © 2006 • mail to: frogbm@tele2.se• phone +46 0512-70345


MINA HANAR