HEM 

 BLOGG   

TIKAR  

HANAR 

VALPAR

  SOMMARBILDER  

FUNDERINGAR 

 TRÄDGÅRD 2012

NEA&VALPARNA

VÄDERBLOGGEN

FrostaEnglish

Födda/Born 1 juni 2012

  TILL SALU / FOR SALE  VALPAR / PUPPIES 

  Perro sin Pelo del Peru / Peruansk Nakenhund 

1 pälsad hanvalp, 2 pälsade tikvalpar, 3 nakna hanvalpar och 4 nakna tikvalpar.

mor Pyttetorps Jippi SE17378/2010 - far Ernestoh De Korrantoh SE19581/2011 

Bilder i massor av valparna finns på bloggen i menyraden NEA&VALPARNA 


och  valpgalleriet på tidigare valpar

 

"Malliga-Maja" - valparnas morfarsmor

 alla mina bloggar hittar DU nu längst upp

 

 

 

GALLERIET

 

 POLACKERNA (PON)

  UTSTÄLLNING 

GÄSTBOK

LÄNKAR

Välkommen till kennel Frosta

 

Jag har fött upp hundar i många år. Drygt 20 år med King Charles Spaniel .  Jag var en av entusiasterna som introducerade Polski Owczarek Nizinny på den svenska marknaden.  När jag fick mina första två från Polen och England fanns det totalt 12 i Sverige. Det var 1988 och detta var en verklig utmaning.  I dagsläget har jag bara två - min tik SUCH Frosta Heffaklump "Heffa" och Ambergini´s no one like you "Ozzy" - den senare kom in i mitt liv väldigt plötsligt.

 

Nakenhundar har jag nog aldrig varit intresserad av men plötsligt var jag ägare till en peruansk nakenhund "Chita" allmänt kallad "Bebban"  Som så mycket annat i livet var det en ren slump - det bara blev så.  Nåväl lilla Bebban anpassades snabbt i flocken och betraktades väl i början som någon slags mascot.  Så blev jag då erbjuden att överta Maja , Bebbans pälsade mamma.  Det var inte många som trodde mig när jag presenterade dem som mor och dotter!  Bebban var ju i alla lägen drömhunden och det fanns en vilja att skaffa fler.  Började leta liten hanhund att para Maja med och insåg snabbt att tillgången var mycket begränsad.  Till slut blev jag erbjuden att köpa Gagaku's Caballo - Bebbans pappa och således gjorde jag om samma kombination.  Majas kull bestod av fem hanvalpar - två nakna och tre med päls. Ingen tik och ingen mer Bebba! Nu 5 år senare är hon fortfarande unik!

 

De nakna och två av de pälsade såldes och en pälsad var kvar.  Jag hade kallat de pälsade för "tussarna" och således fick den som var kvar ( Chivateros) dras med namnet "Tussen".

"Bebban" ställdes ut och det var både ros och ris - det blev några släta ettor innan hon fick sin championtitel.  Så var det då dags att planera för nästa generation.  Hade nu insett att dom små "pequeno" med mankhöjd under 40 centimeter var något som knappast existerade i Sverige.  Till slut hittade jag Worldwide Gökungen ( han hette så eftersom han var enda pälsade valpen i sin kull) .  Han började bli till åren men hade en intressant bakgrund - avkomma till Andira och Fevian von Lichtenbergen, de första PSP i Sverige.

 

Så småningom visade Bebban att hon var dräktig och tidigt en morgon - tidigare än beräknat, vaknade jag av valppip!  I en fåtölj låg stolt mamma med liten naken valp och resten av familjen stod runt omkring och beundrade.  Ganska snabbt kom ytterligare två - dom båda med päls och alla var tikar.  Den sista som föddes var väldigt liten och svag och överlevde inte.  Men kvar fanns två fina flickor.  Mor o barn skötte sig utmärkt hela dagen i valplådan som fanns i mitt sovrum.

 

På kvällen när det var sovdags blev det lite problem.  Bebban som alltid sovit i min säng ansåg att nu skulle hon och valparna sova i sängen.  Jag blev väldigt rädd när jag plötsligt såg att hon tog sats med ena valpen i munnen. Vad gör man?  Jag tog Bebban under armen och letade upp en bananlåda - i den bäddade vi och den placerades i sängen vid sidan av mina kuddar.  Allt var frid och fröjd - där bodde dom sina första veckor.

 

Dessa två fick heta Frosta Kajan och Frosta Skatan - fågelnamn efter pappa!  Kajan är i dagens läge mest känd som "Wilda" ett namn som hon verkligen förtjänar!  Skatan heter Evita och är en duktig agilityhund.

 

Lille Kim från Tjeckien är tänkt som pappa till nästa generation!  Han har nog tyvärr blivit lite mer än 40 centimeter hög - men han är trots det liten och smäcker.  Hans öron är inte helt ok men han har ett ljuvligt temperament! På SKK utställninge i Larv 2008 mättes han in slutgiltigt ch resultatet var 39 cm =pequeno!

Så får vi se om jag kan bidraga till den lilla modellens överlevnad.

 

 

 

Perro sin pelo del Peru

När de spanska erövrarna på 1500-talet kom till det som senare blev Peru förundrades man över prakten i inkaindianernas boningar. En av de legender som omgärdar rasen är att när den spanska conquistadoren Francisco Pizzaro utforskade de delar som idag är Peru upptäckte de riktiga hus med mörka svala rum, luxuöst smyckade med guld och orkidéer. I denna prakt fann man även fläckiga hårlösa hundar med nästan genomskinliga upprättstående öron.

Sägnen säger att hundarna tillbringade dagarna inomhus då de var mycket känsliga för stark sol. På nätterna sprang de fritt i städerna. Så uppstod då namnen peruvian inca orchid och moonflower dog. Inca orchid-benämningen förekommer fortfarande när det gäller mycket ljusa exemplar.( I USA har de en egen klubb) .  De enfärgat mörka hundarna skulle då vara daghundar och tillhörde den fattigare befolkningen medan de fläckiga natthundarna tillhörde överklassen.. Tyvärr finns inga källor varken arkekologiska eller annan forskning inom Peru som kan bekräfta detta. Så benämningar som Moonflower dog och inca orhide kan vara ett modernt påfund..

Enligt inkatraditionen hade de en helande inverkan på människor – botade astma, bronkit och reumatism och höll onda andar på avstånd. När hundägare dog och begravdes var det vanligt att favorithunden fick följa med i graven.

Även då bör det ha fötts pälsade exemplar och frågan är vad som hände med dem. Enligt vissa källor användes de som jakthundar – de är ju vinthundslika och mycket snabba.Enligt andra källor användes de huvudsakligen som mat.

Då de pälsade exemplaren inte är godkända i Peru och således inte heller i FCI – betraktas pälsen i utställningssammanhang som diskvalificerande fel.

Vid arkeologiska utgrävningar har man funnit bevis för att hundar av denna typ funnits i området sedan 300 f. Kr.

 

http://pets.families.com/blog/pet-cemeteries-found-in-peru

Jag har en intressant artikel om detta men det krävs tillstånd från Associated Press och det är segt!!!!

Den fråga som aldrig lär få något svar är den om de sydamerikanska nakenhundarna från början  var samma ras – olika geografiskt läge gav olika namn  och hundarna utvecklades i olika riktning beroende på vad man prioriterade i respektive länder..

I Peru bestämde man år 2001 att den peruanska nakenhunden är nationalras och skall bevaras som sådan med exportförbud som följd. Levande exemplar skall finnas till allmänt beskådande på museer och vid arkeologiska utgrävning m fl platser av intresse för såväl inhemsk publik som turister.

I Peru finns enl. uppgift runt 500 registrerade exemplar plus en okänd gråzon .

Det land i Europa som  har flest uppfödare är Tjeckien.  2006 importerades 4 hundar till Sverige  från Tjeckien- 3 nakna hanhundar och en pälsad tik.
...................................................................................................

De första hundarna kom till Sverige 1994/95 Sedan dess har en del hundar importerats i första hand från Finland där man tack vare enklare importregler kunnat ta in hundar från bl.a. Peru ( före 2001)

När det gäller avelsmaterial skall man inte bortse ifrån att det i början handlade om tillgång och efterfrågan - man använde de hundar som fanns.- med en viss inavel som resultat.

"Tunghäng" Det är inte ovanligt att nakenhundar visar tungan mer eller mindre. Det finns olika teorier om varför. Diagnos Glossoplegia ( tungförlamning) eller p g a dålig tandstatus, vilket är vanligt förekommande. En tik har blivit grundligt veterinärundersökt – fullständig rörlighet i tungan – alltså inte förlamad. Veterinären som var mycket intresserad av "fenomenet" fotograferade och skulle undersöka om hans kollegor utomlands visste något – något svar har ej kommit. Klart är att det finns i generna och sannolikt kan dyka upp var som helst. Delade meningar om dessa hundar bör användas i avel.

...................................................................................................

Drabbade hundar runt 10% av de nakna. Variation mellan att visa tungspetsen till 5-7 cm.

Förekommer ej på den pälsade varianten, då såväl dålig tandstatus som "tunghäng" har en koppling till nakengenen.

Hud och färg. Hundarna blir mörkare sommartid – de trivs med att precis som människor ligga och sola sig – viss försiktighet bör iakttagas vid alltför stark sol.

Torrt skinn kan förekomma - den bästa behandlingen är att öka fetthalten i maten – dvs smörja inifrån.

Rent allmänt kan man nog säga att det är en frisk ras.

...................................................................................................

 

Citat från rasstandarden " Rasen skall vara vänlig och tillgiven mot sina närmaste men reserverad mot främlingar.

Den skall vara livlig och uppmärksam och en god vakthund" slut citat.

Med andra ord en hund som värnar om sin integritet och väljer sina vänner med omsorg – vilket kan ta tid – mycket beroende på hur människorna beter sig.

Givetvis skall dagens hundar fungera i det moderna samhället men frågan är hur mycket man skall ändra deras naturliga beteende!

En PSP

  • är reserverad
  • ser och hör allt – mycket vaksam
  • har överlevnadsinstinkt – stjäl gärna mat
  • stark flockkänsla
  • skärpt/ intelligent
  • envis – vid behov
  • fysiskt sund (det finns uppgifter om hundar som blivit upp till 16 år gamla)
  • kattlik - tvättar sig gärna och har ett utmärkt balanssinne

     "lite apa – hoppar högt och är duktiga på att klättra"       

 

Det finns många myter om PSP Ett påstående som gäller alla nakenhundsraser är att de har högre kroppstemperatur än andra hundar. Detta är fel , nakenhundar har samma temp som andra raser – men det är avsaknaden av päls d v s direktkontakt med huden som gör att hunden känns varmare.

En annan myt är att det måste finnas minst en pälsad i valpkullarna för att de nakna syskonen skall överleva. Det finns bevis för motsatsen, eftersom det har fötts flera valpkullar med enbart nakna valpar som alla har överlevt.

Att hundarna skulle vara vegetarianer är helt fel – PSP behöver riktig mat med mycket fett!

 

30 maj 2008 ankom denna text från en av mina valpköpare- en nitisk kvinna som verkligen försöker ta reda på saker o ting.

Mina funderingar om Peruanens ursprung

 

Fakta:

Peruanen är snabb.

Peruanen påminner exteriört lite om vinthund.

Peruanen är signalkänslig (”ser och hör allt)”.

Peruanen är ljudkänslig.

Peruanen, om det är människor den inte gillar, kan gå bakom och ”vakta” mot vader eller nypa i hälen.

Peruanen är reserverad mot främlingar.

Peruanen är ”rasistisk”.

 

 

Enligt kinessidan härstammar de sydamerikanska nakna hundarna från en naken mutation av Canis Africanis.

Troligt, eftersom Peruanen mentalt påminner om Afrikanen och den korthåriga Peruanen mycket liknar Afrikanen exteriört. Gemensam mentalitet: Tillgiven sin ägare och flocken (djur och människor), behov av frihet, revirhävdande, signalsäker, misstänksam i nya situationer.

Min teori är att invandrare från Sydafrika hade med sig nakna Canis Africanis som parades med befintliga pälsade hundar i Sydamerika (naket+pälsat ger ju statistiskt 50% nakna och 50% pälsade valpar).

Nakna hundar har funnits i Peru sedan långt före Kristi födelse.

 

Nazka-kulturen, som levde i södra Peru strax efter Kristi födelse, avporträtterade hundar mycket lika Peruanen. Chiribaya-folket, som efterträdde Nazka-kulturen i samma område hade "en lamavallare värd sin vikt i guld", som kallas Chiribaya Shepherd. DNA-forskning pågår eftersom man tror att Chiribayans ättlingar ännu idag vallar lamor i södra Peru. Min teori är att Chiribayan är nära släkt med Peruanen. Den långhåriga varianten är mycket lik dagens lamavallare och Peruanens mentalitet har vissa drag av vallhund: signalkänslig, ljudkänslig och reaktionssnabb ”En Peruan ser och hör allt”.

 

Chiribaya-kulturen efterträddes av Inka-kulturen, som hade både pälsade och nakna.

“The Inca nobility kept the hairless dogs in their homes as pets and bed warmers, they were not permitted to mix with the coated dogs that the Indians kept for use as hunters.” Källa: American PIO-Ass.

De pälsade som föddes i de nakna kullarna blev enligt vissa källor mat, eller handelsvaror. Men man vet ju att de även hade lamavallare och jakthundar. Vad är det som hindrar att de pälsade även fick tjänstgöra som vallare och jakthundar? Enligt mina teorier hade de en del Chiribaya-blod i sig och vallinstinkten är en omvandlad form av jaktinstinkt. Många andra vallhundsraser har stor jaktinstinkt. Det sägs också enligt vissa källor att på dagen höll Inka-indianerna sina nakna hundar instängda men när de släpptes ut på kvällen för att ströva fritt under natten stängde man in de pälsade. Jag tror att det hände ibland att de pälsade kom lösa nattetid och lyckades para sig. Vad gjorde man om en pälsad tik födde nakna valpar? De fick antagligen komma inomhus liksom de andra nakenhundarna. Och hur vet man att inte de nakna tikarna parade sig nattetid med en lös pälsad?

 

Enligt andra källor skulle de svarta nakenhundarna vara ”daghundar” och de ljusa ”natthundar”. Ännu troligare i så fall att de svarta lyckades beblanda sig med vall- och jakthundar. Det var kanske därför Inkaindianerna ansåg de ljusa nakenhundarna ”noblare” än de mörka?

 

Det är känt att de spanska erövrarna hade med sig vinthundar. Enligt vissa källor sa Inka-indianerna ”Hurra, vi parar våra jakthundar med vinthundar så blir de snabbare.

 

Peruanen är ju exteriört mycket vinthundslik, snabb och kan liksom Podencon hoppa jämfota 2 meter rakt upp i luften.

Mentalt påminner den även lite om vinthundar.

Enligt mina teorier ovan är Inkaindianernas hundar mer eller mindre samma ras, fastän uppdelad i nakna och pälsade.

 

Ännu i dag har Peru öppen stambok för Peruanen. Det händer att nakna valpar registreras utan föräldrar. Då är det väl troligt att en pälsad tik – kanske lamavallare – parat sig med en naken hane?

 

 

 

 

 

HOME

 

 


 
Kennel Frosta
 
 
 
Kennelnamnet var från början min fars - det godkändes av SKK i januari 1937. Far födde upp taxar som inte alltid var så väldigt vackra men bra jakthundar - vilket på den tiden på skånska landsbygden var viktigare än skönhet. Nåväl ett par utställningschampions blev det under åren men huvudsakligen handlade det om jakt. Kennelnamnet kommer från den del av Skåne som heter Frosta härad - det var där vi bodde. På nyårsdagen 2007 fick jag faktiskt ett par mail som sade grattis till kennelnamnets 70 årsdag.  Jag tror att detta är ett av de äldsta svenska kennelnamnen som fortfarande används.
 

"Bebban" inte så förtjust i snö men.....

 "Ozzy" som valp.


Evita

"Inti"

Kimmens syster Jana


Jana


Mini


kennel frosta © 2006 • mail to: frogbm@tele2.se• phone +46 0512-70345